De Tandartspraktijk

‘Mama sprak met dokter Lieblein, onze aardige tandarts en ik mocht bij hem als aankomende assistente gaan werken. Dat was beter dan welk ander werk dan ook; ik deed het met plezier en overgave, alhoewel ik in de eerste tijd nog niet helemaal besefte hoe je je als tandartsassistente moest gedragen. Hoe vaak moest dokter Lieblein mij niet attent maken op mijn pikzwarte nagels.

Dokter Lieblein legde mij iedere behandeling uit en ik leerde enorm veel en was erg geïnteresseerd. Ik merkte op hoever hij in zijn hoedanigheid als tandarts en mens uitstak boven zijn collega’s, tandarts Wolf, die alle SS’ers behandelde, en De la Parra, een piepjonge tandarts met zijn vrouw.

Dokter Lieblein heeft de oorlog uiteindelijk niet overleefd. Omdat hij karakter had en weigerde de SS’ers te behandelen, werd hij in het najaar van 1944, kort na de geboorte van zijn dochtertje op transport gestuurd via Theresienstadt naar het dodenkamp Bergen-Belsen waar hij om het leven is gebracht.’

Hannelore Grünberg-Klein (1927) verbleef enige jaren in kamp Westerbork voordat zij op 18 januari 1944 naar Theresienstadt werd weggevoerd.